איך משתמשים בסיר לחץ? המדריך המלא
כל מי שמנהלים אורח חיים מודרני ותובעני, נאלצים לתמרן בין שעות ממושכות של עבודה, גידול ילדים והחזקת הבית. בתוך כל אלה צריך למצוא זמן גם לבשל ארוחות מזינות לבני המשפחה, מה שרק מוסיף על הלחץ. הדבר גורם לרבים לבסס את התזונה המשפחתית על מזון מעובד ומהיר. אחת הדרכים המוצלחות ביותר לצאת מהלחץ, היא בישול בסיר לחץ, שמאפשר לבשל מנות מגוונות בזמן קצר בהרבה, בלי להתפשר על הטעם, הערכים התזונתיים והבריאות.
מהו סיר לחץ?
סיר לחץ הוא סיר אטום, שמשתמש בטכניקה של לחץ אטמוספרי, על מנת לאפשר בישול מהיר יותר של המרכיבים שנמצאים בתוכו. כאשר מבשלים בסיר רגיל, הלחץ נמוך יחסית והנוזלים יכולים להגיע לטמפרטורה של 100 מעלות. בסיר לחץ נוצר לחץ אטמוספרי גבוה בהרבה, מה שמאפשר לנוזלים להגיע לטמפרטורה של 120 מעלות ויותר. לכן זמני בישול בסיר לחץ תמיד יהיו קצרים יותר, וחומרי הגלם יתרככו ויעמיקו את טעמם במהירות רבה - עד 70% יותר מהשיטות המסורתיות.
את הלחץ הגבוה מייצרים האדים של נוזלי הבישול. ככל שהטמפרטורה בסיר עולה, הנוזלים מתאדים ונוצרים אדים. ככל שהם מצטברים בסיר, כך הלחץ גובר. על מנת לווסת אותו ולמנוע מהסיר להתפוצץ, ישנו שסתום בטיחות, שמאפשר לאדים לצאת החוצה אחרי ההגעה לרמת הלחץ הרצויה.
מה היתרונות של סיר לחץ?
מעבר למשך הבישול הקצר, לסיר לחץ יש יתרונות משמעותיים נוספים:
- שימור טעם וערכים תזונתיים: בזכות הבישול המהיר, המזון שומר על טעמו וערכיו התזונתיים טוב יותר מאשר בבישול רגיל, המאריך את החימום.
- העמקת טעמים: הבישול בחום גבוה גורם לחומרי הגלם להעמיק את טעמם ולספוג היטב את התבלינים ושאר נותני הטעם שבמתכון.
- חסכון באנרגיה, כסף וזמן: הבישול הקצר דורש פחות חשמל או גז, מה שכמובן חוסך כסף. הוא גם מקצר את משך ההכנה של הארוחה באופן משמעותי, ובכך חוסך זמן יקר.
- רב תכליתיות: התשובה לשאלה "מה מבשלים בסיר לחץ" היא למעשה הכל, ובלבד שיש מספיק נוזלים בסיר. ללא נוזלים, לא יווצרו מספיק אדים ולא יתפתח הלחץ הרצוי. עיקר התועלת של סירי לחץ היא הכנה של רכיבים שדורשים זמן בישול ממושך, אך ניתן להכין בו גם מתכונים מהירים יחסית.
הוראות שימוש - איך משתמשים בסיר לחץ?
כדי להשתמש בסיר לחץ באופן מיטבי ולהפיק את התוצאות המוצלחות ביותר, כדאי לעקוב אחרי השלבים הבאים:
1. אמצעי בטיחות: סירי הלחץ המודרניים בטוחים משמעותית מסירי לחץ ישנים. עם זאת, לפני השימוש הראשון בסיר חשוב לקרוא את הוראות היצרן, כדי להבין בדיוק איך להשתמש בו. באותה הזדמנות, כדאי לוודא שהמכסה נסגר היטב ושכל החלקים שלמים וללא פגמים. הדבר הכרחי על מנת למנוע תאונות ופציעות, ולאפשר חוויית בישול בטוחה ורגועה.
2. ניקוי הסיר: לפני כל שימוש חשוב לוודא שהסיר נקי משאריות, לכלוך, שומן וכדומה, על מנת למנוע מהם להישרף או לקלקל את טעמו של התבשיל. כמו כן, מומלץ לשים לב שאין שאריות על שולי הסיר או המכסה, שעלולות להפריע לאיטום המלא שלו.
3. הוספת הרכיבים והנוזלים לסיר: בשלב זה, חשוב לעקוב אחרי שלבי המתכון במדויק. ניתן לטגן בצל או מרכיבים אחרים בתחילת הבישול, ורק לאחר מכן להוסיף את הנוזלים, התבלינים וכדומה. יש לשים לב שבסיר יש מספיק נוזלים, וכן שהתכולה לא עוברת את קו המילוי המירבי שמסומן בחלקו הפנימי. מכיוון שאסור לפתוח את הסיר במהלך הבישול, עשבי תיבול עדינים מומלץ להוסיף רק אחרי הפתיחה, כדי שלא יאבדו מטעמם.
4. איטום המכסה: בשלב זה מניחים את המכסה על הסיר כשהוא ישר, ונועלים היטב כך שיאטום את הסיר כהלכה. מניחים את הסיר על הכיריים ומתחילים בבישול, כאשר משך הזמן תלוי בסוג הסיר, במתכון וברכיבים. גם בנושא ניתן להיעזר בהוראות השימוש. דוגמאות כלליות של זמני בישול בסיר לחץ יהיו למשל: אורז מלא 10-15 דקות; ירקות קשים 5-10 דקות; ושעועית לבנה 20-30 דקות. משך הבישול משתנה גם בהתאם לכמות המזון בסיר - ככל שהיא קטנה יותר, הבישול יהיה מהיר יותר.
5. שחרור הלחץ בתום הבישול: סיר לחץ איכותי יכלול ווסת שמסמן מתי הלחץ הגיע לשיאו, ויש לשחרר אותו. ברוב הסירים הקיטור משתחרר אוטומטית - באופן מהיר או הדרגתי. גם כאן יש לעקוב אחרי הוראות היצרן, מכיוון שיש הבדלים בין סירים שונים. אין לפתוח את הסיר לפני שרמת הלחץ שבו ירדה.
המלצות לבחירת סיר לחץ
כאשר בוחרים סיר לחץ, כדאי לשים לב לכמה גורמים משמעותיים, שיהפכו את השימוש בו למוצלח ובטוח:
- גודל: את גודל הסיר בוחרים בהתאם לצרכים של מי שמשתמש בו. אם מדובר במשפחה גדולה או מטבח מאד פעיל, מוטב לבחור בסיר גדול יותר.
- בטיחות: מומלץ לבחור בסיר בעל מנגנוני בטיחות, כמו סימון הלחץ המקסימלי, שסתומים לשחרור לחץ, מערכת נעילה איכותית וידיות ארגונומיות שאינן מתחממות. כדאי לבדוק שהסיר בעל תו תקן רשמי של מכון התקנים.
- שימושיות: רצוי לבחור בסיר שמתאים לכל סוגי הכיריים, על מנת שניתן יהיה להשתמש בו בכל מטבח.
- חומר: מומלץ לרכוש סיר שעשוי מנירוסטה איכותית ובעל תחתית עבה בת שלוש שכבות, כשהשכבה האמצעית מאלומיניום, שמסייע לפיזור החום.
אלמונדס - מבחר של סירי לחץ איכותיים
ללא ספק, שימוש בסיר לחץ יכול לחולל מהפכה בחוויית הבישול שלכם, לחסוך לכם זמן ולספק תוצאות מוצלחות וטעימות. אחרי שתלמדו איך להשתמש בו ותתנסו במגוון מתכונים, סביר להניח שהוא יהפוך לסיר השימושי ביותר במטבח שלכם. בחנות האינטרנטית של "אלמונדס" תוכלו למצוא סירי לחץ מהאיכות הגבוהה ביותר, בעלי מנגנוני בטיחות מתקדמים ועשויים מחומרים איכותיים. כל זאת על מנת להבטיח לכם בטיחות ונוחות במהלך הבישול. אם יש לכם שאלות נוספות או שאתם רוצים להתייעץ איתנו, צלצלו 054-9198535